Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowiec z kajmakiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto z jabłkami

jabłka 1 kg
amoniak 0,5 łyzeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyzeczki
mąka pszenna 30 dag
jajko 2 szt
margaryna 5 dag
cukier 0,5 szkl
mleko 2 łyzki

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 4 łyżki
mąka pszenna 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzeczki

Masa z kajmakiem

margaryna 0,5 szt
masa kajmakowa 1 szt
wafelki kakaowe 1 szt

Masa budyniowa

brzoskwinie 1 szt
mleko 0,5 l
budyń śmietankowy 1 szt
żółtko jajek 5 szt
mleko 5 łyzek
masło 1 szt
alkohol do smaku

Warstwa truskawkowa

truskawki 1 puszka
galaretka truskawkowa 2 szt
woda 0,75 szkl

Dodatkowo

delicje 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowiec z kajmakiem

Ciasto z jabłkami:
Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy stopioną zimną margarynę i rozpuszczony w mleku amoniak. Przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto, dzielimy na dwie części. Jabłka obieramy, ścieramy na dużej tarce i wyciskamy sok. Na blaszkę o wymiarach 25/36 wykładamy połowę ciasta, następnie wykładamy jabłka i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w 180 stopniach do 35 minut.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36.
Masa z kajmakiem:
Margarynę ucieramy z kajmakiem. Wsypujemy skruszony wafelek.
Masa budyniowa:
Większą część mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i żółtka. Gotujemy krem. Studzimy i ucieramy z masłem. Dodajemy do smaku alkohol. Brzoskwinię kroimy w kostkę dodajemy do masy.
Warstwa truskawkowa:
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Truskawki miksujemy i łączymy z chłodną galaretką.
Przełożenie:
Ciasto z jabłkami- masa budyniowa- biszkopt- masa z kajmakiem- delicje- tężejąca warstwa truskawkowa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kornelcia 26.08.2015 10:10
Smaczne. Pychota.
mariuszek8 26.07.2015 11:09
Przepyszne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak