Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt jasny

jajko 5 szt
mąka pszenna 5 łyżek
cukier 5 łyżek
margaryna do wysmarowania blaszki

Masa truskawkowa

truskawki 900 gram
woda zimna 1/2 szkl
galaretka truskawkowa 2 szt
cukier kryształ 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowiec

Kroki postępowania

1
Upiec biszkopt jasny: białka oddzielić od żółtek, białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do prostokątnej blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 20-25 min
Krok 1 - Truskawkowiec foto
2
Sporządzić masę truskawkową: truskawki oczyścić, zalać wodą, dodać cukier i zagotować, zblendować. Odstawić z palnika i wsypać galaretki (proszek).
Krok 2 - Truskawkowiec foto
3
Przestudzoną masę wlać na upieczony letni biszkopt.
Krok 3 - Truskawkowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 15.06.2016 12:49
pyszne ciasto;)
Magda60 15.06.2016 11:55
super przepis
Wacław 15.06.2016 10:59
pyszny deser :-)
bietka 15.06.2016 10:40
smaczne ciacho :)
Franciszek 15.06.2016 00:09
pyszny do kawy
Wafelek2601 14.06.2016 22:31
Mój ulubiony
Katarzyna59 14.06.2016 22:16
przepyszne ciasto
gusia1000 14.06.2016 22:12
Dobre ciasto.
MAR3STA 14.06.2016 22:06
pyszne ciasto
Renata9 14.06.2016 21:27
Fajny deserek
mirosława4 14.06.2016 21:21
smaczne ciasto na upalne dni
Renataj 14.06.2016 20:42
Ciasto na czasie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak