Truskawkowe tiramisu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek mascarpone

    500 gram
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • truskawki świeże

    400 gram
  • biszkopty podłużne

    1 duża paczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    2 łyżki
  • kakao

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Truskawkowe tiramisu foto
Truskawki myjemy, osuszamy i usuwany z nich szypułki. Gotowe miksujemy, podgrzewamy i rozpuszczamy w nich łyżeczkę żelatyny. Tak przygotowane studzimy.
Między czasie przygotowujemy krem mascarpone. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Do miski przekładamy serek. Ucieramy go dodając stopniowo utarte na puch żółtka.
Krok 2 - Truskawkowe tiramisu foto
Gdy mus truskawkowy ostygnie maczamy w nim biszkopty.Dno formy o wymiarach 24 x 16 cm wykładamy tak przygotowanymi biszkoptami. Biszkopty delikatnie polewamy musem, by wypełnił on szczeliny pomiędzy nimi.
Krok 3 - Truskawkowe tiramisu foto
Na biszkopty wykładamy połowę kremu mascarpone.
Krok 4 - Truskawkowe tiramisu foto
Na krem ponownie wykładamy warstwę biszkoptów obtoczonych w musie truskawkowym.
Krok 5 - Truskawkowe tiramisu foto
Całość przykrywamy pozostałą częścią kremu. Ciasto odstawiamy do chłodu, by krem zastygł.
Tiramisu przed podaniem oprószamy kakaem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
noninka77 11.12.2016 09:03
Wprost uwielbiam :)
Stenka 10.12.2016 20:22
smaczne ciasto
Beatris 10.12.2016 20:21
Wspaniały deser :)
bietka 10.12.2016 17:58
na sam widok ślinka cieknie :)
gusia1000 10.12.2016 15:38
Po prostu znakomitość.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat