Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe rogaliki

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 300 ml
drożdże 50 g
cukier truskawkowy 4 łyżki
jajko 2 szt
olej 100 ml
truskawki świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe rogaliki

Robimy rozczyn. Do miski wlewamy mleko dodajemy pokruszone drożdże , 2 łyżki cukru i 3 łyżki maki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki dodajemy jajka, resztę cukru. Lekko mieszamy wlewamy wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i jeszcze wyrabiamy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przecinamy na 3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt kółka i tniemy jak pizze na trójkąty. U góry trójkąta kładziemy kawałek truskawki i zawijamy w rogalika. Układamy rogaliki na blaszce do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 15 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 18.05.2013 21:32
jakie apetyczne
Renata9 18.05.2013 11:17
a mam pytanko, ile tych rogaliczków wychodzi z tej porcji, bo chyba sporo ?
Renata9 18.05.2013 11:16
super rogaliczki
Anna133 18.05.2013 09:39
uwielbiamy takei dezser
Paolcia 18.05.2013 08:47
dobre takie rogaliki :)
probofka 18.05.2013 08:33
ojoj jakie apetyczne
iwa643 18.05.2013 08:21
Pyszny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak