Truskawkowe oczka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szkl
  • jaja

    4 szt
  • cukier puder

    1 szt
  • truskawki

    1 kg
  • galaretka czerwona

    4 op
  • bita śmietana

    1\\2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać. Wykładać warstwami na żółtkową masę mąkę i pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wypełnić masą natłuszczoną formę. Piec ok. 30 min w temp. 180°C. Galaretki rozpuścić w połowie przewidzianej w przepisie wody, ostudzić. Na upieczonym cieście ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Udekorować kleksikami bitej śmietanki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat