Truskawkowe oczka

Truskawkowe oczka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szkl
  • jaja

    4 szt
  • cukier puder

    1 szt
  • truskawki

    1 kg
  • galaretka czerwona

    4 op
  • bita śmietana

    1\\2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Truskawkowe oczka

Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać. Wykładać warstwami na żółtkową masę mąkę i pianę z białek, delikatnie wymieszać. Wypełnić masą natłuszczoną formę. Piec ok. 30 min w temp. 180°C. Galaretki rozpuścić w połowie przewidzianej w przepisie wody, ostudzić. Na upieczonym cieście ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Udekorować kleksikami bitej śmietanki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat