Truskawkowa frajda

Truskawkowa frajda

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    150 gram
  • margaryna

    80 gram
  • cukier

    1,5 łyżki
  • woda

    3 łyżki

Krem

  • serek homogenizowany

    250 gram
  • śmietana

    100 gram
  • cukier puder

    50 gram
  • cytryna

    1 skórka

Do dekoracji

  • truskawki świeże

    500 gram
  • cukier puder

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Truskawkowa frajda

Truskawkowa frajda. - PRZYGOTOWANIE:

Margarynę roztopić. Do miski włożyć cukier, mąkę i przestudzoną margarynę. Razem wszystko zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu odstawić mikser, dodać do masy wodę i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do okrągłej formy. Piec w nagrzanym piekarniku 225’C ok. 20 minut. Gotowe ciasto pozostawić do wystygnięcia. Następnie przygotować krem. Skórkę z cytryny drobniutko zetrzeć, dodać do niej serek homogenizowany, śmietanę homogenizowaną, cukier puder i wszystko razem dokładnie wymieszać. Truskawki umyć pod bieżącą wodą, odsączyć i wysupełkować. Przekroić na połówki. Na ciasto nałożyć gotowy krem. Następnie udekorować świeżymi truskawkami i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat