Truskawki w czekoladzie dla dzieci małych i dużych

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki świeże

    ok 500 g
  • czekolada mleczna

    100 g
  • czekolada gorzka

    50 g
  • kolorowa posypka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki, najlepiej duże i ładne umyć razem z szypułkami i osuszyć na ręczniku papierowym. Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną, czyli ustawiając naczynie z czekoladą nad gotującą się wodą. W trakcie rozpuszczania, czekolady wymieszać.
W truskawki wbić patyczki od strony szypułek i trzymając jednocześnie za patyczek i szypułkę maczać w czekoladzie. Truskawki wkładałam do malutkich słoiczków, aby zapewnić im stabilność i tak żeby się nie dotykały. Można dekorować, sypiąc na jeszcze niezastygniętą czekoladę dekoracje cukrowe.
Patyczki w zasadzie służyły tylko do podtrzymania truskawki, żeby czekolada dobrze je pokryła i można było dekorować. Po zastygnięciu, dzieci i tak ściągały truskawki z patyczków i trzymały za szypułki. Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 14.06.2016 15:06
pomysłowe i apetyczne
Bernadeta1 10.06.2016 19:40
rewelacyjny przepis, na pewno takie zrobię
w mojej kuchni 10.06.2016 16:33
bajeczne deserki
Janina 10.06.2016 15:39
Świetny pomysł;))
Stenka 10.06.2016 14:52
ciekawy pomysł
Agnieszka-87-25 10.06.2016 14:38
fajne pomysłowe
Ada-Gaba 10.06.2016 13:58
super pomysł
Benita 10.06.2016 11:34
bardzo smaczne
KORAL 10.06.2016 10:50
Wykonanie perfekt :)
pestka 10.06.2016 10:50
bardzo ciekawy pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat