Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki w czekoladzie dla dzieci małych i dużych
Przepis na truskawki w czekoladzie na patyczkach. To przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia smakołyki, które uwielbiają dzieci. Można je podać na przyjęciu urodzinowym lub z innej okazji np. na Dzień Dziecka.
Dorośli też pokochają smak truskawek w czekoladzie. To świetny pomysł na dekorację tortu lub słodki deser na romantyczną kolację.
Truskawki, najlepiej duże i ładne umyć razem z szypułkami i osuszyć na ręczniku papierowym.
Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną, czyli ustawiając naczynie z czekoladą nad gotującą się wodą. W trakcie rozpuszczania, czekolady wymieszać.
W truskawki wbić patyczki od strony szypułek i trzymając jednocześnie za patyczek i szypułkę maczać w czekoladzie.
Truskawki wkładałam do malutkich słoiczków, aby zapewnić im stabilność i tak żeby się nie dotykały. Można dekorować, sypiąc na jeszcze niezastygniętą czekoladę dekoracje cukrowe.
Patyczki w zasadzie służyły tylko do podtrzymania truskawki, żeby czekolada dobrze je pokryła i można było dekorować. Po zastygnięciu, dzieci i tak ściągały truskawki z patyczków i trzymały za szypułki.
Smacznego :)