Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki w cieście naleśnikowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

na ciasto

jajko 1 szt
mąka pszenna 100 g
mleko 100 ml
Soda oczyszczona Prymat szczypta
cukier 1 łyżeczka

Inne

truskawki świeże 200 g
olej rzepakowy ok.1/2l do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki w cieście naleśnikowym

1 Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieścić w naczyniu i zmiksować do uzykania gęstego ciasta naleśnikowego (w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka).
2.Truskawki opłukać i osuszyć, szypułkę zostawić.
3.Olej rzepakowy rozgrzać do temperatury 180/190 stopni (nie mając termometra można wykonać próbę wykałaczką, wkładając jej koniec do oleju od razu powinny pojawić się wokół niej bąbelki)
4.Zanurzać stopniowo truskawki w cieście i smażyć na złoty kolor na głębokim oleju ;
Nie wszystkie razem, gdyż by się do siebie przyczepiły, po 3-5 szt w zależności od średnicy
garnka, który użyjecie do smażenia.Po wyciągnieciu osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
5.Posypać cukrem puderem i podawać na ciepło.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 07.01.2015 18:16
pysznie wyglądają
Klausia 10.11.2014 23:01
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak