Truskawki w balsamico z pieprzem.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcze

    3 szt
  • truskawki

    50 dag
  • likier pomarańczowy

    40 ml
  • cukier puder

    1 łyżka
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • ocet balsamiczny

    1,5 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wycisnąć sok z pomarańczy, wlać na patelnię podgrzewać, zredukować do połowy, dolać likier pomarańczowy.
Bardzo dobry jest likier Grand Marnier który jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy z dodatkiem ziół.
Truskawki, umyte i osuszone, przekroić na połowę, posypać cukrem pudrem.
Na talerzyk wlać sok zmieszany z likierem. Ułożyć truskawki i polać odrobiną octu balsamicznego, oczywiście aceto balsamico di Modena.
Na koniec oprószyć grubo zmielonym pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joanna__s 14.12.2013 15:54
Oryginalnie, ekstrawagancko i zachęcająco.
Gabi44 14.12.2013 14:07
Połączenie interesujące,tylko trzeba poczekać na "nasze" truskawki,bo te zimowe nie mają smaku.
pierniczkowo 14.12.2013 10:52
w taki sposób zrobionych truskawek jeszcze nie jadłam :)
Niki22 14.12.2013 10:45
lubie takie! wsezonie czesto je robie :)
Joannasz3190 14.12.2013 10:40
Ciekawy pomysł :)
fotoviderek 14.12.2013 09:41
Świetne połączenie smaków :)
Paolcia 14.12.2013 09:28
bajecznie wygląda :)
IwonaDD 14.12.2013 09:19
super połączenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat