Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki pod delikatną kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 300 g
cukier 3 łyżki
margaryna 1/2 kostki
mąka 3/4 szkl
cukier 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki pod delikatną kruszonką

Kroki postępowania

1
Truskawki myjemy i osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i posypujemy cukrem.
Krok 1 - Truskawki pod delikatną kruszonką foto
2
Do miski dajemy margarynę, mąkę oraz cukier.
Krok 2 - Truskawki pod delikatną kruszonką foto
3
Z tych trzech składników przygotowujemy kruszonkę. Całość tak długo ugniatamy ręką, aż uzyskamy kruszonkę o konsystencji mokrego piasku.
Krok 3 - Truskawki pod delikatną kruszonką foto
4
Gotową kruszonką dokładnie posypujemy truskawki tworząc na nich kołderkę.
Krok 4 - Truskawki pod delikatną kruszonką foto
5
Tak przygotowane truskawki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C na ok. 25-30 minut (kruszonka ma ładnie się przyrumienić).
Krok 5 - Truskawki pod delikatną kruszonką foto
6
Truskawki pod kruszonką możemy podać dopiero gdy przestygną, bo będą zbyt gorące i łatwo o poparzenie.
Krok 6 - Truskawki pod delikatną kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bhb8 03.07.2014 08:12
nie wygląda to kusząco ale podejrzewam, że dobrze smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak