Truskawki balsamico

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Sezon truskawkowy w pełni. Warto wypróbować ten przepis.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • truskawki świeże

    500 gramów
  • likier Grand Marnier

    50 mililitrów
  • pomarańcze

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    50 mililitrów
  • sos truskawkowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wycisnąłem sok z pomarańczy i odparowałem na małym ogniu tak, aby została połowa. Przyprawiłem likierem. Truskawki opłukałem, pozbawiłem szypułek, przekroiłem na ćwiartki, oprószyłem cukrem. Na dno głębokich talerzy wlałem sok pomarańczowy i włożyłem truskawki. Polałem octem wymieszanym z sosem truskawkowym i posypałem pokruszonym pieprzem.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy ocet balsamiczny z Modeny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat