Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufle z białej czekolady z sezamem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 25 gr
śmietana kremówka 5 łyżek
biała czekolada 225 gr
sezam 6 łyżek
biała czekolada 100 gr
czekolada deserowa 25 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Trufle z białej czekolady z sezamem

Sezam wsypać na patelnię i uprażyć na złoty kolor.

Masło i śmietankę podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę, zdjąć z ognia.

Połamać czekoladę i dodać do masy. Cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi, wsypać sezam.

Wyłożyć płaską formę papierem do pieczenia. Przełożyć na nią masę, równomiernie rozprowadzić i schładzać około 2 godzin (najlepiej sprawdzać co jakiś czas, czy masa już trochę stwardniała, ja czekałam 1 godzinę).

Gdy masa stwardnieje, odrywać ją po kawałku i formować małe kulki. Odstawić je na 30 min w chłodne miejsce.

Do ozdobienia trufli roztopić białą czekoladę. Zanurzać kulki w czekoladzie i czekać, aż nadmiar spłynie do miski. Odstawić je na pergamin i roztopić deserową czekoladę. Przełożyć ją do foliowego woreczka z odciętym rogiem i tworzyć wzorki na czekoladkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 03.01.2011 07:18
Ale pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak