Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufle czekoladowo-alkoholowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt ciemny 500 g lub inne ciasto czekoladowe
amaretto 50 ml
czekolada mleczna 1 szt
orzechy laskowe 2 łyżki
kakao do posypania 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Trufle czekoladowo-alkoholowe

Takie trufle powstają u mnie często po pieczeniu ciast przekładanych, lub nadziewanych muffinek, gdzie środki wycinamy, więc potrzebujemy dowolnego ciasta czekoladowego, kruszymy je na drobniejsze kawałki, po czym umieszczamy w blenderze z nożem do siekania , dodajemy pozostałe składniki, stopioną czekoladę w kąpieli wodnej i wszystko łączymy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy pokruszone zalegające w domu herbatniki, czy wafelki i siekamy znów razem.

Z gotowej masy formujemy zgrabne kuleczki, obtaczamy w kakao, lub kokosie i wkładamy do lodówki na co najmniej 12h.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 23.04.2016 21:43
Pyszne słodkości:)
Mniam 23.04.2016 20:38
Lubię takie trufle, czekoladowe i z alkoholem.
Kolorowa 23.04.2016 20:03
Bardzo fajnie wyglądają.
bryndzia93 23.04.2016 17:47
Takie na jeden kęs :) Pyszne !
mirosława4 23.04.2016 16:11
zjadłabym :)
Benita 23.04.2016 16:09
smaczna propozycja, aż ślinka cieknie
Franciszek 23.04.2016 15:45
dobry pomysł
kloruś 23.04.2016 15:26
chętnie bym skosztowała!
Edith85 23.04.2016 13:56
idealne na weekend
Maridka19 23.04.2016 13:54
Super pomysł :)
Marta1986 23.04.2016 13:16
apetycznie wygladaja
smerfetka79 23.04.2016 11:47
Bardzo lubię taaaaakie desery!
tobi1989 23.04.2016 09:28
Wspaniały deser :)
Krystyna32 23.04.2016 08:51
bardzo apetyczne
Barbara13 23.04.2016 08:16
jeszcze nigdy nie robiłam a to fajny sposób na wykorzystanie pozostającego ciasta,chyba się skuszę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak