Przepis i sposób przygotowania na: Trufelki z herbatników z cynamonową nutką.
Wykonanie:
1. Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta.
2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy i puder, następnie miksujemy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dokładnie ucieramy.
3. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki, w zależności od wielkości wyjdzie nam około 20-24 sztuki.
4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie zanurzamy w niej trufelki i przekładamy na tacę do zastygnięcia czekolady. Gdy czekolada będzie zastygać dekorujemy według uznania posypką.
5. Gotowe trufelki podajemy i smacznego życzę.