Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trójniak

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 250 g
olej 8 łyżek
cukier 1 szklanka
ocet 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat waniliowy 2 krople
kakao 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyzka
mak 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Trójniak

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, ocet, olej i aromat waniliowy. Dobrze utrzeć i dodać 2 szkl. mąki. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką).
Ciasto podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać łyżkę mąki pszennej, do drugiej kakao, a do trzeciej mak.
Blaszkę wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Do blaszki wyłożyć ciasto białe, na nie ciasto kakaowe, a na sam wierzch ciasto z makiem. Piec w 170 st. przez ok. 45 min., do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.08.2014 08:50
fajny przepis
asiczekz 15.08.2014 07:56
fajnie wygląda
irenka 14.08.2014 21:40
ale pycha słodkości
ao_12 14.08.2014 21:26
pyszne i proste ciasto, piekłam je często, dzięki za przypomnienie ;)
as28 14.08.2014 17:01
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak