Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TRÓJKĄTY Z BUDYNIEM

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka tortowa 2 i 1/2 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier puder 4 łyżki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
mleko letnie 3/4 szklanki
masło miękkie 80 g
drożdże 30 g
sól 1 szczypta

budyń

mleko 300 ml
śmietana 30% 100 ml
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 3 łyżki
rodzynki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: TRÓJKĄTY Z BUDYNIEM

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Odstawić na 10 minut. Żółtka rozbełtać z cukrem i cukrem wanilinowym. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtka i mleko z drożdżami. Zagnieść ciasto. Dodać miękkie masło i powoli, dobrze wyrabiać ciasto. Przykryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto rośnie ugotować budyń: Połowę mleka, śmietankę i cukier zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy. Wlać na wrzące mleko ze śmietanką i zagotować.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na posypaną mąką stolnicę rozwałkować i wycinać kwadraty wielkości dłoni. Na każdym ułożyć kopiastą łyżeczkę budyniu i kilka rodzynek. Ciasto złożyć na pół po przekątnej a brzegi skleić. Posmarować rozkłóconym białkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 11.12.2015 08:33
wyglądają pysznie
Megg 10.12.2015 21:15
pyszny dodatek do kawki
IKrakowianka 10.12.2015 19:56
proste i smaczne
Stenka 10.12.2015 18:15
lubię takie ciasteczka
mirosława4 10.12.2015 16:31
dobre do kawusi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak