Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trifle z jagodami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopty okrągłe 20 sztuk
budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 500 ml
galaretka turkusowa 1 opakowanie
galaretka niebieska 1 opakowanie
jagody 250 g
śmietana 30% 200 ml
śmietan fix 1 opakowanie
cukier puder 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Trifle z jagodami

Kroki postępowania

1
Na dnie naczynia układamy biszkopty. 1/4 szklanki wody mieszamy z łyżką cukru i sokiem z cytryny. Powstałym ponczem nasączamy biszkopty.
Krok 1 - Trifle z jagodami foto
2
1,5 szklanki mleka zagotowujemy z 2 łyżkami cukru. Resztę mleka (0,5 szklanki) mieszamy z proszkiem budyniowym. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Ugotowany budyń wykładamy na biszkopty i przykrywamy dokładnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2 - Trifle z jagodami foto
3
W między czasie rozpuszczamy galaretki. Każdą w 2 szklankach wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka turkusowa zacznie tężeć wylewamy ją na ostudzony budyń.
Krok 3 - Trifle z jagodami foto
4
Na galaretkę wykładamy jagody i przykrywamy tężejącą galaretką niebieską. Całość odstawiamy do wystudzenia i całkowitego stężenia.
Krok 4 - Trifle z jagodami foto
5
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno. Przed podaniem deser dekorujemy ubitą śmietaną.
Krok 5 - Trifle z jagodami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 09.01.2015 08:39
Chętnie bym spróbowała.
Ela15 25.08.2014 08:51
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak