Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny żurek

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2,5 litr
zakwas do żurku 250 ml
mleko 250 ml
boczek wędzony 10 dag
chrzan ze słoiczka 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
przyprawa do potraw Kucharek
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny żurek

Boczek wrzucić do wody i gotować na małym ogniu aby powstał wywar. Następnie wyjąć boczek a do wywaru wlać zakwas oraz mleko i całość zagotować. Dodać chrzan ze słoiczka, doprawić do smaku przyprawą Kucharek, pieprzem oraz solą oraz dodać majeranek. Całość zagotować. Gotowy żurek podawać z jajkiem na twardo, boczkiem oraz kiełbasą wiejską.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.05.2014 23:08
Zawsze dobry.
ppaulina 31.01.2014 18:15
pycha, bardzo lubimy i robię często i również dodaje mleko i nigdy mi sie nie warzy :)
SmacznaPyza 17.07.2013 19:24
aha, rozumiem. Nie używam lampy więc nie przyszło mi to do głowy.... a próbowałaś robić zdjęcia bez użycia lampy ? dania lepiej wyglądają bo nie robią się takie odblaski
gosia56 05.07.2013 17:41
bardzo lubię zurek
Megg 20.06.2013 18:41
Pyzo te mniejsze drobinki o których piszesz to efekt użycia lampy błyskowej podczas robienia zdjęcia, a że żurek gotowany jest na boczku więc są delikatnie "tłuste oczka" i tak właśnie to wychodzi na zdjęciu gdy użyje się lamy błyskowej.
SmacznaPyza 20.06.2013 18:15
Megg, obok żółtych drobinek jajka i większego jego kawałka widać na zdjęciu mniejsze białe drobinki - nie wyglądają jak posiekane białko jajka ....
JOANNA16 19.06.2013 22:22
pycha żurek, ja tez daje mleko i się nie warzy
Megg 18.06.2013 16:47
Pyzo mnie się nic w żurku nie warzy, a to pływające w żurku to kawałki jajka. Nie wiem z czym Ty jadasz żurek czy z całym jajkiem, że nic Ci nie pływa? U mnie się jada z pokrojonym jajkiem, więc to normalne że widać kawałki jajka.
SmacznaPyza 18.06.2013 11:39
po co dodaje się mleko ? jak widać warzy się w żurku i bardzo nieapetycznie wygląda
IwonaDD 17.06.2013 17:48
żurek dobry na wszystko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak