Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
kiełbasa biała
600 g -
marchew
2 szt -
ziemniaki
8 szt -
pietruszka
1 szt -
grzyby suszone
20 g -
ząbki czosnku
2 szt -
Liść laurowy suszony Prymat
4 szt -
ziele angielskie
3 szt -
zakwas na żur
500 ml -
kiełbasa śląska
80 g -
cebula dymka ze szczypiorkiem
2 szt -
majeranek
2 łyżki -
śmietana 18 proc
130 g -
przyprawa w płynie
-
sól i pieprz
Dodatkowo
-
jajko
3 szt
Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny Wielkanocny Żurek w chlebie
Kroki postępowania

Białą kiełbasę sparzyć w 1 litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę i pokroić w 3 cm kawałki. Suszone grzyby namoczyć w wodzie i drobno pokroić.


Cebulę drobno posiekać, wędzoną kiełbasę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, razem zeszklić na oliwie. Jajka ugotować na twardo.
Żurek podawać z jajkiem i zasmażką.
Moja wersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki.![]()
Komentarze (9)