Tradycyjny wafel

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Wafle okrągłe

    2 op
  • margaryna

    1 szt
  • mleko

    1/2 szkl
  • cukier

    1 i 1/2 szkl
  • kakao

    4 łyżki
  • mleko w proszku

    2 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjny wafel foto
Do garnka wkładamy margarynę i wlewamy mleko. Dodajemy cukier.
Krok 2 - Tradycyjny wafel foto
Następnie dodajemy kakao. Wszystkie składniki podgrzewamy - ale nie gotujemy. Często mieszamy masę, aby kakao dobrze się rozpuściło i aby nie było grudek. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się i ładnie połączą w jednolitą masę, wówczas zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy aby ostygła.
Krok 3 - Tradycyjny wafel foto
Do ostygniętej masy wsypujemy partiami mleko w proszku i energicznie rozcieramy masę, aby z mleka nie zrobiły się grudki. Tak przygotowaną masą będziemy przekładać naszego wafla.
Krok 4 - Tradycyjny wafel foto
Na krążek wafla wykładamy łyżkę masy i rozcieramy za pomocą noża, przykrywamy drugim waflem lekko dociskając.
Krok 5 - Tradycyjny wafel foto
Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników.
Krok 6 - Tradycyjny wafel foto
Gotowego wafla wkładamy na 3 godziny do lodówki, żeby przesiąkł masą i zmiękł.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
martula799 24.06.2014 20:56
moje ulubione :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat