Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny wafel

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Wafle okrągłe 2 op
margaryna 1 szt
mleko 1/2 szkl
cukier 1 i 1/2 szkl
kakao 4 łyżki
mleko w proszku 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny wafel

Kroki postępowania

1
Do garnka wkładamy margarynę i wlewamy mleko. Dodajemy cukier.
Krok 1 - Tradycyjny wafel foto
2
Następnie dodajemy kakao. Wszystkie składniki podgrzewamy - ale nie gotujemy. Często mieszamy masę, aby kakao dobrze się rozpuściło i aby nie było grudek. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się i ładnie połączą w jednolitą masę, wówczas zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy aby ostygła.
Krok 2 - Tradycyjny wafel foto
3
Do ostygniętej masy wsypujemy partiami mleko w proszku i energicznie rozcieramy masę, aby z mleka nie zrobiły się grudki. Tak przygotowaną masą będziemy przekładać naszego wafla.
Krok 3 - Tradycyjny wafel foto
4
Na krążek wafla wykładamy łyżkę masy i rozcieramy za pomocą noża, przykrywamy drugim waflem lekko dociskając.
Krok 4 - Tradycyjny wafel foto
5
Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników.
Krok 5 - Tradycyjny wafel foto
6
Gotowego wafla wkładamy na 3 godziny do lodówki, żeby przesiąkł masą i zmiękł.
Krok 6 - Tradycyjny wafel foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martula799 24.06.2014 20:56
moje ulubione :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak