Tradycyjny swojski smalec

Tradycyjny swojski smalec

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słonina

    40 dag
  • cebule

    2
  • czosnek ząbki

    5
  • majeranek

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny swojski smalec

Słoninę kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do garnka i wytapiamy tłuszcz (całość mieszamy drewnianą łyżką). Kiedy wytopią się ładne skwarki możemy dodać pozostałe składniki. Obrane cebulę kroimy w grubą kostkę, a czosnek drobniutko siekamy - dodajemy do wytopionej słoniny. Dodajemy również majeranek oraz pieprz i sól - przesmażamy kilka minut by cebulka zrobiła się miękka. Ostudzony smalec, gdy zaczyna już tężeć rozlewamy do słoiczków lub glinianych naczyń. Najlepiej smakuje z prawdziwym, swojskim chlebem i kiszonym ogórkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Katarzyna59 27.02.2015 20:14
domowe smarowidło najlepsze
Malinka 22.03.2013 21:03
Taki domowy smalec jest najsmaczniejszy!
Rafał10 20.03.2013 08:11
smalec jest pyszny z cebulką PAlce lizać :D

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat