Tradycyjny sernik z rodzynkami

Tradycyjny sernik z rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twaróg

    1 kg tłusty
  • masło

    170g (50g do spodu+120 do sernika)
  • cukier

    250 g
  • jajko

    8 szt
  • śmietanka

    150 ml 30% lub 36%
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki czubate
  • wanilia

    1/4 laski
  • rodzynki

    150 g
  • skórka z pomarańczy lub limonki

  • pomarańcze ekologiczne

    1-2 szt
  • Biszkopty

    200 g zmielone
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny sernik z rodzynkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjny sernik z rodzynkami foto
1.Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Masło rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Jedną pomarańczę sparzyć wrzątkiem i osuszyć, a następnie odkroić cieniutko pomarańczową skórkę i drobno ją posiekać. Laskę wanili otworzyć i za pomocą noża zebrać ziarna. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Włączyć piekarnik na 180°C.
2.Formę (o średnicy ok.26 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Herbatniki zmiksować blenderem połączyć z 50 g roztopionego masła, wyłożyć do formy, uformować równomierny spód i zapiec w piekarnikiu 5 minut.
Krok 2 - Tradycyjny sernik z rodzynkami foto
3.Odzielić żółtka jaj od białek. Białka odstawić do lodówki na później. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, ciągle mieszając, stopniowo dodawać twaróg, śmietankę a następnie dodać ziarna wanilii, skórkę pomarańczową, roztopione masło (120 g),a na końcu mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
Krok 3 - Tradycyjny sernik z rodzynkami foto
4. Białka wyjąć z lodówki, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wymieszać z masą serową do równomiernego połączenia się.
Krok 4 - Tradycyjny sernik z rodzynkami foto
5.Rodzynki wcześniej namoczone w wodzie osuszyć, obtoczyć w mące, dodać do masy serowej i wymieszać.
Krok 5 - Tradycyjny sernik z rodzynkami foto
6.Na wcześniej przygotowaną formę ze spodem herbatnikowym wylać masę serową i piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Sernik studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
Krok 6 - Tradycyjny sernik z rodzynkami foto
7.Ostudzony sernik posypać cukrem pudrem i udekorować dowolnie drugą pomarańczą (opcjonalnie);

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Ola1young 16.01.2014 12:14
apetyczny,poprosze o porcyjkę ;)
gosia56 06.01.2014 11:04
super serniczek
monia2005 02.01.2014 09:29
piękne zdjęcia ,super serniczek
monikaT83 01.01.2014 20:59
ale wspaniały serniczek:) uwielbiam serniki ale pieczenie ich mi nie wychodzi...
Koper 01.01.2014 19:56
Rodzynki wcale nie opadły, super :) U mnie nie zawsze tak się udaje
bogusia19 01.01.2014 18:03
apetycznie wygląda
Smaczna_B 01.01.2014 17:52
jak ja lubię sernik,narobiłaś Iwonka smaku
kasienka23 01.01.2014 17:28
tradycyjny jest najsmaczniejszy! :)
Olga_SK 01.01.2014 17:12
Piękny serniczek :)
Małgorzata9 01.01.2014 16:27
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat