Tradycyjny miodownik

Tradycyjny miodownik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miód

  • mąka pszenna

  • jajko

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Tradycyjny miodownik

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjny miodownik foto
Ciasto:
250 g margaryny
1/2 szklanki miodu
5 jajek
3,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:
3 szklanki mleka
0,75 szklanki cukru
7 łyżek kaszy manny
350 g margaryny
Krok 2 - Tradycyjny miodownik foto
Margarynę ,miód i cukier gotujemy razem a następnie studzimy.
Krok 3 - Tradycyjny miodownik foto
Wsypujemy mąkę ,sodę oraz jajka i mieszamy ciasto drewnianą łyżką .
Krok 4 - Tradycyjny miodownik foto
3 blaszki o wymiarach 32 x 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką . Przekładamy ciasto do blaszek i wyrównujemy powierzchnie .
Krok 5 - Tradycyjny miodownik foto
Pieczemy kolejno po 12 minut w temp 180 stopni C. Studzimy.
Krok 6 - Tradycyjny miodownik foto
Krem:
Mleko gotujemy z cukrem ,dosypujemy kaszę i mieszając czekamy aż masa zgęstnieje. Studzimy. Margarynę ucieramy i porcjami dodajemy kasze . Miksujemy mikserem by nie było grudek.
Krok 7 - Tradycyjny miodownik foto
Jeden blat ciasta wkładamy do czystej blaszki ,wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim b;latem i wykładamy resztę kremu. Przykrywamy 3 blatem ciasta . Posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Krok 8 - Tradycyjny miodownik foto
Chłodzimy 1 godzinkę i kroimy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Pani Domu 29.03.2017 10:24
pycha placek
Ada-Gaba 02.08.2014 23:22
ale pyszności
mysza75 26.01.2014 14:57
Piękne warstwy :-)
Iwusia 19.12.2013 23:31
bardzo smaczne ciasto
olkaaa 05.12.2013 09:33
bardzo fajny
KasiaK90 03.12.2013 17:04
uwielbiam miodownika:)
Róża1 02.12.2013 23:24
dla mnie też idealny na święta !!
ben-ka 02.12.2013 09:30
Bardzo lubię to ciasto.
aginaa 02.12.2013 07:22
musze zrobic, bo teraz miodowniki królują
aginaa 30.11.2013 18:44
wspaniale ci wyszedl

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat