Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny gulasz mojej mamy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
cebula 1
ziele angielskie
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
kostka mięsna 1
Przyprawa do mięs Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
sól do smaku
margaryna 2 łyżki
mąka krupczatka

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny gulasz mojej mamy

Kroki postępowania

1
Mięso pokroić na małe kawałki. W rondlu roztopić margarynę, dodać pokrojone mięso, ziele angielskie, pieprz oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Całość dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Krok 1 - Tradycyjny gulasz mojej mamy foto
2
Mięso nadal dusić, doprowadzając do wyparowania wody. Następnie przyrumienić mięso. Co jakiś czas podlewać go małą ilością wody, dusić i przyrumieniać. (należy powtórzyć te czynności kilka razy, tak by mięso nabrało brązowego koloru).
Krok 2 - Tradycyjny gulasz mojej mamy foto
3
Gdy mięso zbrązowieje, należy zalać go wodą i dodać pozostałe przyprawy: sól, paprykę, przyprawę do mięs, kostkę mięsną. Doprowadzić do wrzenia i posypać po całości łyżką mąki krupczatki i dusić. Gdy mąka się wchłonie, znowu podsypać. Mąkę należy dodać kilka razy, tak aby uzyskać pożądaną konsystencję sosu.
Krok 3 - Tradycyjny gulasz mojej mamy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 08.08.2015 15:53
taki gulasz lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak