Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne kopytka ziemniaczane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
jajko 3 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne kopytka ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę na drobnych oczkach. Dodajemy mąki, jajka i odrobinę soli. Wyrabiamy dokładnie ciasto.
Krok 1 - Tradycyjne kopytka ziemniaczane  foto
2
Wyrobione ciasto dzielimy na kawałki i rolujemy spore wałeczki. Układamy na stolnicy oprószonej mąką.
Krok 2 - Tradycyjne kopytka ziemniaczane  foto
3
W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i dodajemy łyżkę oleju. Wałeczki z ciasta kroimy na małe kawałki, tworząc kopytka.
Krok 3 - Tradycyjne kopytka ziemniaczane  foto
4
Na gotującą się wodę wrzucamy partiami kluski, by się nie posklejały, lekko mieszamy i od momentu wypłynięcia gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy i podajemy z sosem, lub podsmażone na patelni.
Krok 4 - Tradycyjne kopytka ziemniaczane  foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 02.01.2016 11:54
sama często robię kopytka :)
pestka 02.01.2016 10:32
smaczny obiad
Ania321 02.01.2016 01:31
Coś, co bardzo lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak