Tradycyjne kopytka z mięsnym sosem bazyliowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    500 g
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • jajko

    1
  • sól

  • sos

  • cebula biała

    1
  • mięso mielone

    200 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • śmietana 12%

    100 ml
  • bazylia świeża

    5 listków
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tradycyjne kopytka z mięsnym sosem bazyliowym foto
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane odstawiam do całkowitego ostudzenia, a następnie mielę lub dokładnie zgniatam, by nie było kawałków ziemniaków. Dodaję mąkę oraz jajko i wyrabiam dokładnie na jednolitą masę.
Krok 2 - Tradycyjne kopytka z mięsnym sosem bazyliowym foto
Z ciasta formuję na oprószonej mąką blacie wałki grubości ok. 2cm, lekko spłaszczam dłonią i tnę na skośne kluski grubości ok. 1cm.
Krok 3 - Tradycyjne kopytka z mięsnym sosem bazyliowym foto
Kluski gotuję w osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję łyżką cedzakową i lekko przepłukuję zimną wodą, by się nie posklejały.
Krok 4 - Tradycyjne kopytka z mięsnym sosem bazyliowym foto
Przygotowuję sos: cebulę drobno pokrojoną szklę na łyżce oleju, dodaję mięso, rozdrabniam je łopatką, by nie utworzyły się duże kawałki. Gdy mięso straci surowość dodaję ok. pół szkl wody, sól i pieprz i duszę pod przykryciem ok. 5minut. Mąkę rozrabiam ze śmietaną, dolewam do sosu, energicznie mieszając. Na koniec dodaję posiekane liście świeżej bazylii. Całość gotuję jeszcze ok. 2 minut.
Krok 5 - Tradycyjne kopytka z mięsnym sosem bazyliowym foto
Na kopytka wykładam porcję sosu mięsnego. Dekoruję listkami bazylii. Podaję na gorąco.

Tak przygotowane kopytka (bez sosu) można także podsmażać na patelni lub w piekarniku i podawać z rozpuszczonym masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malina 21.07.2013 09:32
kopytka robię często, a tera muszę wypróbować Twojego sosu
fotoviderek 16.06.2013 10:01
Uwielbiam kopytka z takim sosem :)
EnoBeno 09.03.2013 12:12
bardzo pyszne kopytka
Katarzyna47 21.08.2012 21:48
Na pewno smaczne i dość proste
Rafał10 21.08.2012 17:59
mniam pyszny obiadek :)
Cukiereczek13 21.08.2012 15:49
lubie kopytka z sosem :) wiec jestem jak najbardziej za :)
Konczi 21.08.2012 15:27
ciekawe podanie
octo 21.08.2012 13:10
ja przewaznie kopytka jem polane maslem i bulka tarta:) ale pomysle nad takimi bo uwielbiam kopytka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat