Tradycyjne flaki wołowe z borowikami

Tradycyjne flaki wołowe z borowikami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Flaki wołowe to tradycyjne danie polskiej kuchni. Zwykle podawane w formie mięsnej zupy składa się głównie z posiekanych fragmentów wołowego żołądka. Coraz bardziej popularna jest wersja wegetariańska, gdzie flak wołowy zastępuje się boczniakami. W tym przepisie jednak pokażemy jak przygotować tradycyjne flaki wołowe z borowikami.

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oczyszczone flaki wołowe

    1 kilogram
  • podudzia z kurczaka

    200 gram
  • bulion warzywny

    0,75 litra
  • włoszczyzna suszona

    2 łyżki
  • pomidory suszone

    2 łyżki
  • cebula pokrojona w kostkę

    1 sztuka
  • borowiki

    100 gram
  • śmietana kremowa 36%

    100 mililitrów
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Flaki opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 25 minut. Odlać wodę, opłukać flaki ponownie i zalać świeżą wodą po czym gotować przez jeszcze 2 godziny. Następnie odlać wodę, opłukać flaki ponownie, przełożyć do czystego garnka i zalać bulionem. Podudzia z kurczaka pokroić w paski, obsmażyć i dodać do garnka z bulionem. Dodać włoszczyznę i pomidory pokrojone w paski i zagotować. Cebulę zeszklić na maśle z borowikami i Przyprawą do potraw Kucharek i dodać do wywaru. Gotową zupę zabielić śmietaną.

 

Kucharek radzi:

1. Zabielając zupę śmietaną warto pamiętać o jej zahartowaniu. Należy odlać do osobnego kubka wywar z zupy, przestudzić go, dodać śmietanę, wymieszać i powoli wlać do zupy.

2. Smak tradycyjnych flaków wołowych można wzbogacić koncentratem pomidorowym, gałką muszkatołową, imbirem, słodką i ostrą papryką.

3. Dla urozmaicenia tradycyjnych flaków wolowych można dodać podsmażone krewetki i pomidory pelati.

4. W wersji wegańskiej można przygotować flaki z boczniaków na bulionie warzywnym.

5. Bardzo smaczne są również flaczki z lina lub kalmarów.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

03.12.2018 19:49
Flaki uwielbiamy a te kuszą smakiem i wyglądem.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat