Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Tradycyjne flaki wołowe z borowikami

5.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Flaki wołowe to tradycyjne danie polskiej kuchni. Zwykle podawane w formie mięsnej zupy składa się głównie z posiekanych fragmentów wołowego żołądka. Coraz bardziej popularna jest wersja wegetariańska, gdzie flak wołowy zastępuje się boczniakami. W tym przepisie jednak pokażemy jak przygotować tradycyjne flaki wołowe z borowikami.

Składniki:

oczyszczone flaki wołowe
1 kilogram
podudzia z kurczaka
200 gram
bulion warzywny
0,75 litra
włoszczyzna suszona
2 łyżki
pomidory suszone
2 łyżki
cebula pokrojona w kostkę
1 sztuka
borowiki
100 gram
śmietana kremowa 36%
100 mililitrów
Przyprawa do potraw Kucharek
2 łyżki
Sklep Prymat
masło
1 łyżka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne flaki wołowe z borowikami

Flaki opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 25 minut. Odlać wodę, opłukać flaki ponownie i zalać świeżą wodą po czym gotować przez jeszcze 2 godziny. Następnie odlać wodę, opłukać flaki ponownie, przełożyć do czystego garnka i zalać bulionem. Podudzia z kurczaka pokroić w paski, obsmażyć i dodać do garnka z bulionem. Dodać włoszczyznę i pomidory pokrojone w paski i zagotować. Cebulę zeszklić na maśle z borowikami i Przyprawą do potraw Kucharek i dodać do wywaru. Gotową zupę zabielić śmietaną.

 

Kucharek radzi:

1. Zabielając zupę śmietaną warto pamiętać o jej zahartowaniu. Należy odlać do osobnego kubka wywar z zupy, przestudzić go, dodać śmietanę, wymieszać i powoli wlać do zupy.

2. Smak tradycyjnych flaków wołowych można wzbogacić koncentratem pomidorowym, gałką muszkatołową, imbirem, słodką i ostrą papryką.

3. Dla urozmaicenia tradycyjnych flaków wolowych można dodać podsmażone krewetki i pomidory pelati.

4. W wersji wegańskiej można przygotować flaki z boczniaków na bulionie warzywnym.

5. Bardzo smaczne są również flaczki z lina lub kalmarów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 03.12.2018 19:49
Flaki uwielbiamy a te kuszą smakiem i wyglądem.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak