Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjna surówka z kwaszonej kapusty z jabłkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłko 1
cebula biała 1 mała
cukier 1 łyżka
oliwa 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna surówka z kwaszonej kapusty z jabłkiem

Kroki postępowania

1
Kapustę odsączam, odciskając ją najlepiej w dłoniach. Jeśli kapusta jest bez dodatku marchewki można zetrzeć jedną na tarce o małych otworach.
Kapustę lekko szatkuję, by w surówce nie było zbyt dużo długich kawałków kapusty.
Krok 1 - Tradycyjna surówka z kwaszonej kapusty z jabłkiem foto
2
Cebulę kroję w drobną kostkę. Dodaję do kapusty.
Krok 2 - Tradycyjna surówka z kwaszonej kapusty z jabłkiem foto
3
Jabłko obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do kapusty i cebulki.
Krok 3 - Tradycyjna surówka z kwaszonej kapusty z jabłkiem foto
4
Przyprawiam surówkę cukrem i mielonym pieprzem czarnym. Jeśli kapusta jest za mało kwaśna, można skropić surówkę sokiem z cytryny.
Gdy cukier się rozpuści dolewam trochę oliwy z oliwek i całość dokładnie mieszam.
Krok 4 - Tradycyjna surówka z kwaszonej kapusty z jabłkiem foto
5
Surówkę podaję do dań mięsnych. Świetnie pasuje także jako dodatek do ryby.
Krok 5 - Tradycyjna surówka z kwaszonej kapusty z jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 05.03.2014 15:46
lubię taką
fotoviderek 03.07.2013 18:46
Taką surówkę lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak