Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tosty francuskie piwne z żytniego chleba

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

~ TOSTY

chleb razowo-żytni na piwie 4-6 kromek
piwo 1/2 szkl.
jajko 2-3 duże
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy 2-3 łyżki
masło klarowane 2-3 łyżki
przyprawa w płynie do smaku

~ DODATKI

ketchup
sos chili
sos tatarski
majonez

Przepis i sposób przygotowania na: Tosty francuskie piwne z żytniego chleba

Chleb żytni (najlepiej lekko czerstwy) pokroić w dość grube kromki.
Jajka rozstrzepać z przyprawami, rozrzedzić piwem.
Każdą kromkę maczać z obu stron w mieszaninie i układać na dużej patelni z rozpuszczonym masłem klarowanym i olejem.
Smażyć z obu stron na rumiano. Osączyć na papierowym ręczniku.

Podawać zaraz po przygotowaniu z dodatkeim ulubionego sosu i ketchupu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.02.2017 14:35
same pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak