Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
uogotwane, obrane ziemniaki
250 g -
drożdże
75 g -
cukier
łyżeczka -
mąka pszenna
500 g -
sól
1 łyżeczka -
słonecznik do posypania
Sposób przygotowania
· 250 g ugotowanych, obranych ziemniaków + szklanka wody spod gotowania ziemniaków
· 75 g drożdży + łyżeczka cukru (w oryginalnym przepisie ten składnik nie występuje)
· 500 g mąki pszennej
· łyżeczka soli
Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłej wody spod gotowania ziemniaków. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z mąką i solą. Dodajmy wyrośnięty zaczyn i resztę wody spod gotowania ziemniaków. Wyrabiamy ciasto- można podsypywać delikatnie mąką, ale starajmy się tego unikać. Z wyrobionego ciasta formujemy okrągły bochenek chleba. Przekładamy do miski posmarowanej odrobiną oliwy, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (ok. godziny). Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu możemy zrobić ozdobną kratkę lub posypać ulubionymi ziarnami- ja wybrałam słonecznik. Pieczmy 35-40 minut, 200 stopni, funkcja termoobieg. Smacznego!
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się