Toskański chleb ziemniaczany inspirowany przepisem z książki "Tysiąc dni w Toskanii" Marleny De Blasi

Ewa
Ewa

Toskański chleb ziemniaczany inspirowany przepisem z książki "Tysiąc dni w Toskanii" Marleny De Blasi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Toskański chleb charakteryzuje się chrupiącą skórką. Idealnie sprawdza się do kanapek i przekąsek na imprezę. Można zrobić go z dodatkiem różnych ziół, np. oregano czy bazylią, oraz dodatkiem oliwek i suszonych pomidorów. Ten przepis jest wariacją tej toskańskiej pyszności.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • uogotwane, obrane ziemniaki

    250 g
  • drożdże

    75 g
  • cukier

    łyżeczka
  • mąka pszenna

    500 g
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Toskański chleb ziemniaczany inspirowany przepisem z książki "Tysiąc dni w Toskanii" Marleny De Blasi

Przepis na:

  • toskański chleb z chrupiącą skórką
  • chleb z ziemniaków

1. Drożdże pokrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj pół szklanki ciepłej wody spod gotowania ziemniaków.

2. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

3. Ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką i solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn i resztę wody spod gotowania ziemniaków.

4. Wyrób ciasto - możesz podsypać delikatnie mąką, ale postaraj się tego unikać. Z wyrobionego ciasta uformuj okrągły bochenek chleba. 

5. Przełóż do miski posmarowanej odrobiną oliwy, przykryj ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość (około godziny).

6. Następnie chleb przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7. Na wierzchu możesz zrobić ozdobną kratkę lub posypać ulubionymi ziarnami - ja lubię słonecznik. Piecz 35-40 minut w rozgrzanym do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Smacznego!

Chleb możesz posmarować masłem czosnkowym lub oliwą z oliwek. Jest idealną podstawą do kanapek, które podamy jako przekąskę na imprezie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

ttrytka 02.10.2013 15:37
coś pysznego,
Mniam 02.10.2013 09:23
Ciekawy chleb. Nie jadłam takiego.
Lis 02.10.2013 00:31
Koniecznie muszę taki chleb kiedyś upiec:)
IwonaDD 01.10.2013 18:17
wspaniale wyszedł!
sylwia_mc 01.10.2013 17:00
bardzo fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat