Ewa

Toskański chleb ziemniaczany inspirowany przepisem z książki "Tysiąc dni w Toskanii" Marleny De Blasi.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • uogotwane, obrane ziemniaki

    250 g
  • drożdże

    75 g
  • cukier

    łyżeczka
  • mąka pszenna

    500 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • słonecznik do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
· 250 g ugotowanych, obranych ziemniaków + szklanka wody spod gotowania ziemniaków
· 75 g drożdży + łyżeczka cukru (w oryginalnym przepisie ten składnik nie występuje)
· 500 g mąki pszennej
· łyżeczka soli


Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłej wody spod gotowania ziemniaków. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z mąką i solą. Dodajmy wyrośnięty zaczyn i resztę wody spod gotowania ziemniaków. Wyrabiamy ciasto- można podsypywać delikatnie mąką, ale starajmy się tego unikać. Z wyrobionego ciasta formujemy okrągły bochenek chleba. Przekładamy do miski posmarowanej odrobiną oliwy, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (ok. godziny). Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu możemy zrobić ozdobną kratkę lub posypać ulubionymi ziarnami- ja wybrałam słonecznik. Pieczmy 35-40 minut, 200 stopni, funkcja termoobieg. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ttrytka 02.10.2013 15:37
coś pysznego,
Mniam 02.10.2013 09:23
Ciekawy chleb. Nie jadłam takiego.
Lis 02.10.2013 00:31
Koniecznie muszę taki chleb kiedyś upiec:)
IwonaDD 01.10.2013 18:17
wspaniale wyszedł!
sylwia_mc 01.10.2013 17:00
bardzo fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat