Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Toskański chleb ziemniaczany inspirowany przepisem z książki "Tysiąc dni w Toskanii" Marleny De Blasi

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Toskański chleb charakteryzuje się chrupiącą skórką. Idealnie sprawdza się do kanapek i przekąsek na imprezę. Można zrobić go z dodatkiem różnych ziół, np. oregano czy bazylią, oraz dodatkiem oliwek i suszonych pomidorów. Ten przepis jest wariacją tej toskańskiej pyszności.

Składniki:

uogotwane, obrane ziemniaki 250 g
drożdże 75 g
cukier łyżeczka
mąka pszenna 500 g
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Toskański chleb ziemniaczany inspirowany przepisem z książki "Tysiąc dni w Toskanii" Marleny De Blasi

Przepis na:

  • toskański chleb z chrupiącą skórką
  • chleb z ziemniaków

1. Drożdże pokrusz, zasyp łyżeczką cukru, dodaj pół szklanki ciepłej wody spod gotowania ziemniaków.

2. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

3. Ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z mąką i solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn i resztę wody spod gotowania ziemniaków.

4. Wyrób ciasto - możesz podsypać delikatnie mąką, ale postaraj się tego unikać. Z wyrobionego ciasta uformuj okrągły bochenek chleba. 

5. Przełóż do miski posmarowanej odrobiną oliwy, przykryj ściereczką i czekaj, aż podwoi swoją objętość (około godziny).

6. Następnie chleb przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

7. Na wierzchu możesz zrobić ozdobną kratkę lub posypać ulubionymi ziarnami - ja lubię słonecznik. Piecz 35-40 minut w rozgrzanym do 200 stopni z funkcją termoobiegu. Smacznego!

Chleb możesz posmarować masłem czosnkowym lub oliwą z oliwek. Jest idealną podstawą do kanapek, które podamy jako przekąskę na imprezie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 02.10.2013 15:37
coś pysznego,
Mniam 02.10.2013 09:23
Ciekawy chleb. Nie jadłam takiego.
Lis 02.10.2013 00:31
Koniecznie muszę taki chleb kiedyś upiec:)
IwonaDD 01.10.2013 18:17
wspaniale wyszedł!
sylwia_mc 01.10.2013 17:00
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak