Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    2 kg
  • cebula biała

    1-2 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • woda

    2 litry
  • czosnek ząbki

    1-2 ząbki
  • bazylia otarta Prymat

    1-2 szczypty
  • pieprz czarny mielony

    1-2 szczypta
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1-2 łyżeczki
  • olej do smażenia

    15 ml
  • czosnek granulowany

    1-2 łyżeczki
  • chleb tostowy

    4 kromki
  • masło

    2 lyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać, umyć. Zalać 2 litrami wody. Gotować ok. 30 min.
Krok 2 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
Pomidory umyć , obrać.Przełożyć do garnka.
Krok 3 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
Cebulkę zeszklić wraz z 2 rozdrobnionymi ząbkami czosnku.
Krok 4 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
Pomidory gotować ok. 30 min do odparowania nadmiaru wody (wody z pomidorów, która z nich puści). Po odparowaniu wody, często mieszać aby nie przypalić. Pomidory po odparowaniu wody powinny być dość gęste.
Krok 5 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
Paprykę podsmażyć z obu stron.
Krok 6 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
Ugotowane pomidory połączyć z wcześniej podsmażoną cebulką z czosnkiem oraz z papryką. Wszytko zblednąć. Gotowe pomidory połączyć z wywarem warzywnym.
Krok 7 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
Doprawić do smaku pieprzem, bazylią, szczypta soli , przyprawą Kucharek oraz dodać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wszytko razem dokładnie wymieszać.
Krok 8 - Toskańska zupa pomidorowa z nutą paprykowo-czosnkową z chrupiącymi grzankami foto
Na patelni rozpuścić 2 łyżeczki masła. Kromki chleba tostowego pokroić na kwadraty.Wrzucić na patelnie i smażyć-suszyć. Dosypać 2 łyżeczki czosnku.Dokładnie wymieszać. Gotowe grzanki dodać do zupy.
Smacznego.
kornelcia
Zupa gęsta, o wyrazistym smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 15.08.2016 21:22
smaczna wersja klasyki
Agnieszka-87-25 28.08.2015 15:19
apetyczna jest
molanka 28.08.2015 13:55
bardzo rozgrzewająca
Saga123 28.08.2015 13:19
apetycznie wygląda :)
Joannasz3190 28.08.2015 13:18
Super, jeszcze takiej nie jadłam :)
Ania321 28.08.2015 12:22
zjadłabym z przyjemnością :)
w mojej kuchni 28.08.2015 12:08
pyszna zupa do zjedzenia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat