Przepis i sposób przygotowania na: Toskańska zupa jarzynowa
Zupa toskańska jest pełna warzyw. To pyszny posiłek z fasoli, dyni, ziemniaków, selera, pomidorów, drobnego makaronu i ziół. Smaku i wyrazistości zupie toskańskiej dodaje tarty parmezan dodawany na końcu.
1. Fasolę zalałem na noc 2 litrami zimnej wody. Możesz użyć fasoli z puszki - pomijasz wtedy moczenie.
2. Marchew, ziemniaki, dynię i seler pokroiłem w kostkę, por, kapustę i cebulę poszatkowałem.
3. Ugotowałem fasolę w wodzie, w której się moczyła. Po 30 minutach dodałem warzywa. Gotowałem razem 10 minut.
4. Sparzyłem pomidory, obrałem, usunąłem pestki, pokroiłem. Wrzuciłem do garnka, dodałem zioła, gotowałem kolejne 10 minut.
5. Dodałem ugotowany, ale jędrny makaron, posypałem startym parmezanem.