Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortoletka

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 1/4 szkl
sól szczypta
truskawki świeże 1 kg
galaretka truskawkowa 2 szt
śmietana kremówka 500 g 36%
twaróg zmielony 250 g
cukier puder 8 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Tortoletka

Kroki postępowania

1
Truskawki umyć, odszypułkować.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać porcjami cukier. Gdy cukier się rozpuści i piana będzie lśniąca dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dno prostokątnej blachy do pieczenia (22x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać cisto. Piec w temp. 165 C przez około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krok 1 - Tortoletka foto
2
Śmietanę ubić. Pod koniec dodać cukier i ser. Jeden blat ciasta przełożyć do blachy. Lekko nasączyć wodą. Wyłożyć 2/3 ubitej śmietany z serem. Przykryć drugim blatem.
Krok 2 - Tortoletka foto
3
Drugi blat również lekko zwilżyć wodą. Wyłożyć pozostałą śmietanę. Na śmietanie ułożyć truskawki. Wstawić do lodówki.
Krok 3 - Tortoletka foto
4
W tym czasie galaretki rozpuścić w 800 ml wody i ostudzić. Truskawki zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki. Podawać gdy galaretka całkowicie stężeje.

Smacznego ciasta :)
Krok 4 - Tortoletka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 17.07.2016 16:01
ojjj zjadłabym

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak