Tortilla z kebabem

Tortilla z kebabem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe

    1/2 kg
  • czosnek

    3 ząbki
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    1 łyżka
  • mięta suszona

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz

  • surówka

  • kukurydza w puszce

    1/2 puszki
  • sałata chrupiąca

    1/2 główki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    10 sztuk
  • sos

  • majonez

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • DODATKOWO:

  • chili pieprz cayenne

    1/2 łyżeczki
  • tortilla

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tortilla z kebabem foto
1. Mięso mielimy przez maszynkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy resztę przypraw i wyrabiamy mięso, aż stanie się gładkie.
Krok 2 - Tortilla z kebabem foto
2. Dzielimy na trzy równe części i nakładamy na patyki do szaszłyków i dociskając formujemy na kształt szyszek. Każdy kawałek zawijamy w folię aluminiową.
Krok 3 - Tortilla z kebabem foto
3. Zawinięte mięso kładziemy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Krok 4 - Tortilla z kebabem foto
4. Sałatę rwiemy na drobne kawałki, dodajemy kukurydzę, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, i pokrojoną w półkrążki cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce mieszamy majonez z koncentratem pomidorowym.
Krok 5 - Tortilla z kebabem foto
5. Po upieczeniu mięso ścinamy po brzegach ostrym nożem.
Krok 6 - Tortilla z kebabem foto
6. Powstałe ścinki wrzucamy na rozgrzany grill, smażymy kilka minut i wykładamy na moment do czystej miseczki. W międzyczasie na grillu podgrzewamy wrapy tortilli.
Krok 7 - Tortilla z kebabem foto
7. Na podgrzaną tortillę nakładamy warstwę surówki, na nią ścinki mięsa, a wierzch polewamy sosem.
Krok 8 - Tortilla z kebabem foto
8. Zawijamy tortillę najpierw od dołu, potem boki i owijamy folią aluminiową.


Smacznego !!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

GOSIA18

18.01.2014 15:26
Uwielbiam takie dania.

Mysiunia

11.01.2014 16:33
bardzo lubię takie jedzenie :)

Róża1

16.12.2013 23:20
też bardzo lubię takie przysmaki:-)

adelajda

10.12.2013 07:42
dla mnie super smaki

ONY_za_kare

07.12.2013 15:22
wow! ale musi być pycha!

Alex_M

07.12.2013 15:09
baaardzo mi się podoba :D

Beatris

07.12.2013 14:05
Poproszę porcyjkę:)

norweska20

07.12.2013 11:45
dobre na kolację

nutellla

07.12.2013 11:22
bardzo lubię

berys18

07.12.2013 10:52
bardzo udana tortilla

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat