Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla na ostro.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tortilla 1 opakowanie
kurczak 1 filet
sałata lodowa 1 sztuka
pomidory 2 sztuki
ogórek małosolny 4 sztuki
papryka 1 sztuka
sól do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
tłuszcz do smażenia
oregano do smaku
majonez 4 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat do smaku
ketchup 4 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla na ostro.

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania produktów. Pomidory obieramy ze skórki (jak ktoś lubi może zostawić skórkę)i kroimy w plasterki. Ogórki małosolne również kroimy w plasterki. Paprykę kroimy albo w cienkie plasterki albo w kosteczkę.
Krok 1 - Tortilla na ostro. foto
2
Sałatę lodową drzemy na mniejsze kawałki lub jak kto woli zostawiamy ją w większym kawałkach - odstawiamy do miski.
Krok 2 - Tortilla na ostro. foto
3
Teraz czas na zamarynowanie mięsa. Filet dzielimy na połowę - możemy również oddzielić polędwiczki aby było wygodniej. Mięso wkładamy do worka. Solimy, pieprzymy, dodajemy ostrej papryki oraz czosnku i trochę ziół prowansalskich. Następnie dolewamy ok 3 łyżek oleju lub oliwy z oliwek. Ręką przez worek mieszamy aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały i wtarły w mięso - odstawiamy do lodówki na min 30 min. Po tym czasie mięso smażymy na patelni lub w garnku na odrobinie oliwy z oliwek.
Krok 3 - Tortilla na ostro. foto
4
Do tej tortilli również używam sosy majonezowego: majonez mieszamy z ketchupem i dodajemy oregano. Jak ktoś lubi można dodać paprykę ostrą.
Krok 4 - Tortilla na ostro. foto
5
Tortille podgrzewamy na patelni. Podgrzewamy przez ok 2 min kilka razy przekładając na drugą stronę. Następnie smarujemy sosem, dodajemy sałatę, pomidora, ogórek, paprykę kilka plasterków kurczaka i zawijamy w rulon, kopertę lub po prostu składamy na pół.

Smacznego!
Krok 5 - Tortilla na ostro. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamil 19.08.2013 09:29
mmm... Ostre :)
patryska76 18.08.2013 10:43
Pychota! ;))
sanielcia 17.08.2013 21:37
Fajny przepis
Aleksandra/Olcia 17.08.2013 20:26
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak