Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tortilla jęczmienno - kukurydziana

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka kukurydziana 1 szklanka
płatki jęczmienne 0,5 szklanki
jajko 1
mleko 1,5 szklanki
sól 1/3 łyżeczki
olej 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla jęczmienno - kukurydziana

Kroki postępowania

1
Do miski wbijamy jajko, wsypujemy odpowiednią ilość mąki kukurydzianej, dodajemy sól oraz wlewamy mleko - miksujemy chwilę do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
Krok 1 - Tortilla jęczmienno - kukurydziana foto
2
Następnie wsypujemy płatki jęczmienne i mieszamy łyżką.
Krok 2 - Tortilla jęczmienno - kukurydziana foto
3
Na patelni rozgrzewamy olej, następnie w całości zlewamy do miski z ciastem i mieszamy łyżką. Smażymy cienkie placuszki z 2 stron.
Krok 3 - Tortilla jęczmienno - kukurydziana foto
4
Z podanej porcji wychodzi ok 6-9 placków, zależy od wielkości patelni oraz tego jak cienko rozprowadzamy ciasto
Krok 4 - Tortilla jęczmienno - kukurydziana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 13.02.2013 18:12
bardzo lubię takie swojskie tortille zbożowe - jak piekę, to też dodaję do ciasta wszystkie zboża i ziarna, które akurat mam - pyszna dla mnie :)
Marcinkemp 13.02.2013 17:39
Fajna
pajbek 13.02.2013 16:50
Super :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak