Przepis i sposób przygotowania na: Tortilla
Sałatka z kurczakiem:
Ogórka i pomidora myjemy (nie obieramy) kroimy w pół plastry. Rzodkiewkę myjemy i również kroimy w pół lub ćwierć plastry. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki,kukurydzę odcedzamy. Szczypiorek płuczemy i siekamy drobno. Fileta kroimy drobno,przyprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na rumiano. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem,solimy i pieprzymy do smaku.
Sos czosnkowy:
Dwie łyżki śmietany mieszamy z łyżką majonezu,doprawiamy solą,pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszamy,wkładamy do lodówki na około godzinę/dwie.
Sos paprykowy:
Dwie łyżki śmietany mieszamy z łyżką majonezu,doprawiamy solą,pieprzem oraz słodką i ostrą ( w większości) papryką. Wkładamy do lodówki.
Na gorącą tortillę wykładamy 1/3 sałatki z kurczakiem,polewamy obydwoma sosami i składamy w tak zwaną otwartą kopertę. Podajemy i jemy;)