Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torta margherita

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt naturalny 300 gram
cukier 75 gram
białko 3 sztuki
mąka pszenna 250 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki węgierki 150 gram

Porada

Ciasto po wyjęciu i rozkrojeniu (zaraz po) może wydawać się zakalcem, ale jak przestygnie nabiera puszystości. Trzeba dać mu odpocząć.

Przepis i sposób przygotowania na: Torta margherita

Torta margherita to typowo włoski deser. Z wierzchu chrupiący, a w środku mięciutki i puszysty. Nie wolno używać miksera! Składniki mają być tylko połączone.

1. Jogurt mieszamy z cukrem i białkami.
2. Dodajemy przesianą mąkę z cukrem do pieczenia. Mieszamy, ale krótko (składniki nie mają być wymieszane dokładnie).
3. Przekrojone śliwki (lub inne owoce) dodajemy do ciasta i mieszamy.
4. Wlewamy do formy (u mnie tortownica 24cm) i pieczemy około 40min w 200 stopniach. Ewentualnie do momentu aż patyczek będzie suchy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak