Tort z pianką cytrynową i kremem toffi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    5 szt
  • cukier

    2/3 szklanki
  • mąka pszenna

    2/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1/4 szklanki

Pianka cytrynowa

  • jajko

    2 szt
  • cukier puder

    200 g
  • margaryna

    250 g
  • sok z cytryny

    1 szt
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1,5 łyżki

Krem toffi

  • masa toffi

    250 g
  • margaryna

    250 g

Cukrowe róże

  • margaryna

    PALMA 125 g
  • woda

    65 ml
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • cukier puder

    30 dag
  • aromat pomarańczowy

  • barwnik spożywczy do ciast

Dodatkowo

  • wiśnie

    w spirytusie 100 g
  • czekolada

    w kulkach
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort z pianką cytrynową i kremem toffi foto
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest lśniąca i błyszcząca dodajemy kolejno po jednym żółtku, miksujemy na wolnych obrotach. Mąki przesiewamy przez sitko, wsypujemy partiami do masy. Mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Robimy to delikatnie, aby masa nam nie opadła. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika. Pieczemy przez 35-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy na podłogę z wysokości ok. 50 cm. Biszkopt wstawiamy do wyłączonego i uchylonego piekarnika. Studzimy i kroimy na 3 blaty. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
Krok 2 - Tort z pianką cytrynową i kremem toffi foto
Pianka cytrynowa:
Margarynę ubijamy na puch. Pamiętajmy aby była miękka przed ubijaniem. Cukier puder przesiewamy przez sitko. Żelatynę mieszamy z odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia. Do garnka wlewamy wodę. Podgrzewamy. Nad garnkiem umieszczamy metalową miskę. Wbijamy jajka. Zaczynamy miksować, stopniowo dodajemy cukier puder. Masa musi być puszysta. Ciągle ubijając wstawiamy miskę do zimnej wody. Dokładamy po łyżce puszystej margaryny oraz wlewamy sok z cytryny. Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Przelewamy do masy, miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę aby masa troszkę stężała.
Krok 3 - Tort z pianką cytrynową i kremem toffi foto
Krem toffi:
Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem toffi (podobny do nutelli). Miksujemy na gładki krem.
Wiśnie odsączymy z alkoholu. W tortownicy układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go alkoholem z odsączenia wiśni.
Krok 4 - Tort z pianką cytrynową i kremem toffi foto
Wylewamy masę cytrynową. Wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny biszkopt, delikatnie dociskamy. Rozkładamy na nim wiśnie, smarujemy kremem toffi (zostawiamy 3 łyżki na wierzch). Układamy ostatni biszkopt, smarujemy go resztą kremu. Na wierchu układamy wykonane cukrowe róże i czekoladowe kuleczki.
Krok 5 - Tort z pianką cytrynową i kremem toffi foto
Cukrowe róże:
W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać gładka masa. Studzimy, przekładamy na stolnicę i stopniowo dosypujemy cukier puder i kilka kropel aromatu. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Masę zabarwiłam w większości zabarwiłam na pomarańczowy i czerwony kolor. To co mi zostało zamroziłam w foliowych woreczkach. Aby wykonać różyczki z rozwałkowanej masy wycinamy kółka (szklanką lub kieliszkiem- w zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 14.02.2016 22:39
wygląda rewelacyjnie
Wiesława1 30.09.2015 11:08
Na pewno pyszny
VioletoweKucharzenie 30.09.2015 10:41
Katarzyno ja również dopiero się uczę:-)
Poison1988 30.09.2015 08:11
wspaniały torcik :) trochę pracy ale efekt niesamowity :)
jagoda5913 30.09.2015 00:51
pyszny i piękny tort
marenka 29.09.2015 18:26
Pięknie się prezentuje....
Jadwiga/Jaga85 29.09.2015 17:19
Śliczny tort!!!
Katarzyna47 29.09.2015 16:05
Piękny, zainspirowałaś mnie, będę próbować zrobić podobny ale chyba muszę dużo się jeszcze nauczyć.
Agnieszka-87-25 29.09.2015 14:42
piękny torcik
Anna169Hosz 29.09.2015 13:16
Cudnie wyszedł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat