Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z musem truskawkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:

mlecznej czekolady 70 g
jajko 3 szt
cukru pudru 3 łyżki
mąki 70 g
proszku do pieczenia 1 łyżeczka

Krem z truskawkami

serka fromage 600 g
śmietanki kremówki 30% 200 ml
cukru pudru 3/4 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
truskawek (pokroić w plasterki) 300 g

Mus truskawkowy

truskawek 200 g
cukru pudru 3 łyżki
galaretki truskawkowej 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z musem truskawkowym

1. Biszkopt czekoladowy: Czekoladę rozpuścić na parze. Żółtka
oddzielić od białek,białka ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo
cukier. Żółtka wymieszać z przestudzoną masą czekoladową i
połączyć z pianą z białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
i sypać przez sitko na masę jajeczno-czekoladową. Wymieszać. Przelać
do wyłożonej papierem do wypieków tortownicy (24-26 cm). Piec około 25
minut w temp.180 stopni.
2. Krem: Żelatynę spożywczą rozpuścić w 130 ml gorącej
wody. Serek i cukier puder delikatnie
zmiksować. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno,dodać do serka. Wlać
ciepłą żelatynę i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać plasterki truskawek.
3. Na zimny biszkopt czekoladowy przełożyć krem. Włożyć do lodówki
na 2 godziny.
4. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować z cukrem. Galaretkę rozpuścić w
1 szklance gorącej wody. Ostudzić i dodać do truskawek. Tężejący mus
wylać na wierz kremu. Wstawić do lodówki na 1,5 godz.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak