Przepis i sposób przygotowania na: Tort z musem truskawkowym
oddzielić od białek,białka ubić na sztywną pianę,dodając stopniowo
cukier. Żółtka wymieszać z przestudzoną masą czekoladową i
połączyć z pianą z białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
i sypać przez sitko na masę jajeczno-czekoladową. Wymieszać. Przelać
do wyłożonej papierem do wypieków tortownicy (24-26 cm). Piec około 25
minut w temp.180 stopni.
2. Krem: Żelatynę spożywczą rozpuścić w 130 ml gorącej
wody. Serek i cukier puder delikatnie
zmiksować. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno,dodać do serka. Wlać
ciepłą żelatynę i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać plasterki truskawek.
3. Na zimny biszkopt czekoladowy przełożyć krem. Włożyć do lodówki
na 2 godziny.
4. Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować z cukrem. Galaretkę rozpuścić w
1 szklance gorącej wody. Ostudzić i dodać do truskawek. Tężejący mus
wylać na wierz kremu. Wstawić do lodówki na 1,5 godz.