Tort z masą śmietanową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    10 sztuk
  • cukier

    2 szklanki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • poncz

    1/2 szklanki
  • brzoskwinie w puszce

    1 puszka
  • śmietana kremówka

    750 ml
  • fix do śmietany

    2 opakowania
  • cukeir puder

    2 łyżki
  • płatki migdałowe

    10 dag
  • kiwi

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtka jaj należy oddzielić od białek. Białka przelać do miski miksera i ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite na sztywną pianę należy dodawać powoli cukier kryształ i mieszać ręcznie. Po uzyskaniu jednolitej masy dodawać po kolei po jednym żółtku, następnie powoli wsypywać mąkę cały czas mieszając. Ciasto biszkoptowe należy przelać do tortownicy i piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu należy przekroić na trzy części- trzy blaty. Każdy z nich należy delikatnie nasączyć ponczem. Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć na sitku, następie pokroić je w kostkę. Śmietanę kremówkę schłodzoną w lodówce ubijać na wysokich obrotach miksera, dodając cukier puder i śmietanfix. Blaty biszkoptowe przekładać masą śmietanową i pokrojonymi w drobna kostkę brzoskwiniami. Wierzch i boki tortu także posmarować masą. Boki tortu obsypać migdałowymi płatkami. Wierzch tortu dowolnie udekorować masą śmietanową i owocami kiwi, np. układające je w formie kwiatu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (52)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 16.11.2012 17:30
apetyczny
KasiaK90 16.05.2012 10:14
wspaniały
KasiaK90 16.05.2012 10:14
wspaniały
natii3624 14.05.2012 18:12
przepiękny ;)
natii3624 14.05.2012 18:12
przepiękny ;)
Misia90 30.07.2011 09:51
fajne
Emiliozo 21.07.2011 23:32
bardzo apetyczny
magduś83 15.07.2011 21:54
cudo
aleksa123 28.06.2011 08:43
Śliczny
Sarenka 19.06.2011 10:59
Piekny torcik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat