Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki główne

pierś z indyka 70 dag
makaron łazanki 250 g
papryka czerwona 1 szt
cebula 2 duże
czosnek 3-4 ząbki
pomidorki koktajlowe żółte 10-12 szt
jogurt grecki 300 g
jajko 2 szt
ser żółty 20 dag
masło do formy

Przyprawy do fileta

sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 czubata łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta

Przyprawy do jajek z jogurtem i serem

Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 płaska łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 płaska łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki

Porada

Można odłożyć kilka kawałków piersi z indyka i papryki oraz pomidorka do dekoracji. Pierś z indyka można zastąpić, np. piersią z kurczaka. Zamiast suszonego majeranku możemy użyć świeżego. Świeży jest też świetną i aromatyczną dekoracją.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi

Kroki postępowania

1
Makaron łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Ugotowany przelewamy na rondelku zimną wodą i częścią (około 2/3) wylepiamy spód i boki tortownicy (śr. 24-26cm). Tortownicę uprzednio dokładnie smarujemy masłem.
Krok 1 - Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi foto
2
Pierś z indyka kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni z łyżką oleju wraz z przyprawami. Kawałki indyka przekładamy do formy wyłożonej makaronem.
Krok 2 - Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi foto
3
Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu z przyprawami rumienimy posiekaną cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Posypujemy kawałki indyka.
Krok 3 - Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi foto
4
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobne paseczki. Wsypujemy do tortownicy. Na papryce układamy połówki żółtych pomidorków koktajlowych. Posypujemy delikatnie 1/3 startego na drobnych oczkach sera żółtego (aby się lepiej torcik związał w środku). Następnie rozkładamy pozostały makaron.
Krok 4 - Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi foto
5
Jajka roztrzepujemy, łączymy z przyprawami, jogurtem greckim i pozostałym startym serem. Polewamy torcik i zapiekamy około 30-35 minut w 180 stopniach do wyraźnego zrumienienia wierzchu.
Krok 5 - Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 21.01.2016 20:50
Dobry przepis.
jasiek 21.01.2016 18:00
ciekawy taki konkretny tort
Pani Domu 21.01.2016 17:22
bardzo ciekawy tort
Benita 21.01.2016 17:17
Takiego tortu jeszcze nie jadłam
Stenka 21.01.2016 15:50
ciekawa propozycja
cukiereczek 21.01.2016 15:27
bardzo pomysłowe i apetycznie wyglądające danie
marenka 21.01.2016 15:09
fajny pomysł
JulkaTomeczek 21.01.2016 14:36
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak