tort z fasoli po mojemu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola

    25dag
  • szczypta soli

  • jajko

    4
  • cukru pudru

    15dag
  • proszku do pieczenia

    1/2
  • laska wanili

    1
  • łyżka masła

    1
  • posiekanych migdałów

    3 łyżki
  • kaszy manny

    2łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę zalewamy przegotowaną wodą, odstawiamy na całą noc. Następnie gotujemy, solimy,odcedzamy, miksujemy i przecieramy przez sitko. Żółtka ucieramy z 10 dag cukru pudru na kremową masę. Nie przerywając ucierania, dodajemy po łyżce fasoli, proszek do pieczenia i rdzeń wanilii. Na końcu przekładamy do masy kaszę mannę, migdały i ubite białka. Tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułka tartą i wypełniamy ciastem. Pieczemy 35min. w temp 180stopni. Ciasto przestudzamy i przekrawamy w poprzek na pół. Na spodzie rozsmarowujemy dżem agrestowy. Tort oprószyć pozostałym cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
magical66 07.11.2010 17:17
nowość

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat