Tort wiśniowy na 60 urodziny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5
  • mąka

    6 łyżek
  • cukier

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • masło

    1 kostka
  • budyń waniliowy

    1
  • mleko

    0,5 l
  • cukier puder

    0,5 szklanki
  • wiśnie

    0,5 kg
  • żelfix

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Tort wiśniowy na 60 urodziny foto
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypać cukier, a następnie żółtka. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Krok 2 - Tort wiśniowy na 60 urodziny foto
Połowę wiśni wydrylować. Ugotować je i pod koniec dodać 2-3 łyżki żelfixu. Ostudzić.
Krok 3 - Tort wiśniowy na 60 urodziny foto
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. W razie potrzeby dodać cukier puder.
Krok 4 - Tort wiśniowy na 60 urodziny foto
Biskzopt posmarować masą, na to rozłożyć wiśnie, przykryć drugim biszkoptem i posmarować masą. Udekorować całymi wiśniami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 08.02.2014 21:57
Z wiśniami - moje smaki.
Czarnula87 04.10.2013 18:25
życzę sto lat
Ania321 04.10.2013 14:05
ładny tort :)
Magula 04.10.2013 13:55
fajny torcik
nutellla 04.10.2013 13:39
piękny biszkopt :)
everay 04.10.2013 11:44
super torcik:)
Paolcia 04.10.2013 11:12
podoba mi się ten przepis :)
halina17 04.10.2013 10:53
Z wiśniami bardzo lubię.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat