Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
4 szt -
cukier
3/4 szklanka -
mąka pszenna
0,5 szklanka -
mąka ziemniaczana
0,5 szklanka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
Soda oczyszczona Prymat
1/4 łyżeczka -
kakao
2 łyżka -
śmietanka kremowa
800 ml -
gorzka czekolada
100 g -
śmietanfix
3 szt -
cukier puder
1 łyżka -
konfitura wiśniowa
250 g -
woda
2 łyżka -
sok z cytryny
2 łyżka -
banan
2 szt -
serek homogenizowany
280 (czekoladowy)
Przepis i sposób przygotowania Tort wiśniowo-bananowy
Białka ubijamy z cukrem i sodą na sztywną masę.
Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę z kakao i z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie łączymy składniki i przelewamy do foremki (użyłam foremki o średnicy 18 cm). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Upieczony biszkopt odstawiamy do całkowitego przestudzenia i przygotowujemy masę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śmietanfixem i cukrem pudrem.
Następnie miksujemy serek homogenizowany z roztopioną czekoladą.
Mieszankę przekładamy do ubitej śmietanki.
Dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Ostudzony biszkopt przekrajamy na 3 równe części.
Nasączamy go wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Masę dzielimy na 3 części (25%, 25% i 50%).
Największą częśc wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Do mniejszych dodajemy osobno, pokrojone w półplasterki banany i 2 łyżki konfitury wiśniowej.
Pierwszy biszkopt smarujemy resztą konfitury wiśniowej i masą wiśniową.
Przykrywamy drugim biszkoptem i nakładamy na niego masę z bananami.
Przykrywamy ostatnim biszkoptem i wkładamy do lodówki.
Po godzinie pozostałą masę przekłądamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wg uznania.
Smacznego :)
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)