Tort Wezyra

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4,5 szklanki
  • margaryna

    45 dag
  • żółtko jajek

    6
  • proszek do pieczenia

    3 płaskie łyżeczki
  • jabłka

    2 kg
  • cukier

    2 szklanka
  • płatki migdałowe

    do smaku
  • orzechy włoskie

    do smaku
  • budyń cytrynowy

    1 opakowanie
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie: zagnieść ciasto kruche, owinąć folia spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Potem dzielimy je na 3 części. Każdą część wykładamy na blaszki wyłożone papierem i natłuszczone. Na placki wykładamy równe części bezy, posypujemy płatkami migdałowymi i orzechami. pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Po ostudzeniu każdy placek wykładamy ostrożnie na deseczki.

Masa jabłkowa: Umyte i obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy je do rondelka, dolewamy około 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka całkowicie się rozprażą. Następnie dodajemy cukier i wlewamy budyń rozprowadzony w 1/3 szklanki wody. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut, wsypujemy galaretkę i odstawimy masę w chłodne miejsce aby ostygła i zgęstniała.
placki przekładamy ostudzoną masą jabłkową.
SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matesko 21.11.2013 09:28
smaczne ciasto
Konczi 16.09.2013 16:05
ooo jaka pyszność tu gości, pycha !
Lis 16.09.2013 00:36
Pysznie się zapowiada taki tort:)
Jadwiga/Jaga85 15.09.2013 22:17
Najlepsze ciasto pod słońcem- wilgotne, kwaskowate:)
Agata 15.09.2013 21:47
pysznie wygląda
caralajna 15.09.2013 21:38
ciekawe ciasto, ciekawa nazwa
malaczarna23 15.09.2013 21:04
pyszny torcik
Małgorzata9 15.09.2013 20:56
smakowity torcik
agnieszka214 15.09.2013 20:12
smaczny skład
ao_12 15.09.2013 19:46
ale pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat