Przepis i sposób przygotowania na: Tort węgierski
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C [bez termoobiegu].
Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubita puszysta masę dodajemy do maki z tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie układamy na dnie okrągłej formy ( 23 cm). Najwygodniej będzie użyć formy silikonowej, gdyż nie trzeba jej smarować, a ciasto jest łatwe do wyciągnięcia. Jednak równie dobrze można użyć formy metalowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy na rumiano w temperaturze 190 stopni c przez około 30-35 minut.
Ciasto studzimy. Jeżeli było pieczone na papierze, należy go usunąć i wsadzić z powrotem do formy.
Na ciasto wykładamy równa warstwę wiśni. Przygotowujemy budynie wg. przepisu, dodając nieco mnie mleka a do niego miąższ z jednej laski wanilii i masło. Gotowy budyń wykładamy na wiśnie. Wygładzamy i posypujemy płatkami migdałów lub pokruszonymi migdałami.