Tort węgierski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    110 g
  • masło

    80 g
  • proszek do pieczenia

    8 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    4 łyżki
  • smalec

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    15 g
  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • laska wanili

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • mleko

    900 ml
  • Wiśnie w spirytusie

    2 szklanki
  • migdały

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C [bez termoobiegu].
Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, soda i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubita puszysta masę dodajemy do maki z tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie układamy na dnie okrągłej formy ( 23 cm). Najwygodniej będzie użyć formy silikonowej, gdyż nie trzeba jej smarować, a ciasto jest łatwe do wyciągnięcia. Jednak równie dobrze można użyć formy metalowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy na rumiano w temperaturze 190 stopni c przez około 30-35 minut.
Ciasto studzimy. Jeżeli było pieczone na papierze, należy go usunąć i wsadzić z powrotem do formy.
Na ciasto wykładamy równa warstwę wiśni. Przygotowujemy budynie wg. przepisu, dodając nieco mnie mleka a do niego miąższ z jednej laski wanilii i masło. Gotowy budyń wykładamy na wiśnie. Wygładzamy i posypujemy płatkami migdałów lub pokruszonymi migdałami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Milka100 11.03.2014 10:36
wspaniały torcik aż ślinka cieknie
patryska76 11.03.2014 08:58
Pyszny torcik ;-)
V_kuchareczka 11.03.2014 08:57
pyszny tort
monisia1977 11.03.2014 06:52
fajnie wygląda
Romanowka 11.03.2014 06:33
smakowicie się prezentuje!
treonina 10.03.2014 23:22
apetycznie wygląda
jasiek 10.03.2014 23:21
apetyczny przepis
kornelcia 10.03.2014 23:04
chętnie bym zjadła taki kawałek
monikaT83 10.03.2014 23:00
tort to ja mogę każdy i o każdej porze:))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat