Tort waniliowy z chrupką warstwą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    6
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 szklanka

Krem

  • mleko 3,2%

    600 ml
  • śmietana 30%

    250 ml
  • cukier

    1,5 szklanki
  • żółtko jajek

    8
  • mąka pszenna

    70 g
  • laska wanilii

    1
  • margaryna

Chrupiąca warstwa

  • sucharki

    1 opakowanie
  • krem czekoladowy

    1 opakowanie

Dodatkowo

  • sok z cytryny

  • cukier

    2 łyżeczki
  • woda letnia

    1 szklanka
  • ciastka

    2 opakowania języczki
  • truskawki świeże

  • mięta liście

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:

1. Białka oddziel od żółtek. Z białka ubij sztywną pianę. Do dobrze ubitych białek stopniowo dodawaj po łyżce cukru, ciągle ubijając.
2. Do ubitej z cukrem piany ( nie perzerywając miksowania ! ) dodawaj stopniowo po jednym żółtku jajka.
3. Do miski przesiej mąki. Następnie dodawaj stopniowo do ubitych jaj. Całość mieszaj delikatnie szpatułką.
4. Ciasto przelej do tortownicy. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez ok. 30-40 minut , do suchego patyczka.
5. Gdy ciasto jest już upieczone, upuść je z wysokości około 60 cm aby nie opadło.
6. Ciasto pozostaw do ostygnięcia.
7. Ostudzone ciasto podziel na trzy części , każdą z nich nasącz wodą z cytryną i cukrem ( do szklanki zagotowanej wody wycisnąć sok z cytryny , posłodzić , wymieszać ).
Krem:

1. Do garnka wlej mleko i śmietanę, zagotuj.
2. Laskę wanilii przekrój wzdłuż, wrzuć do gotującego się mleka. Pozostaw przez chwilę na małym ogniu. Wymieszaj, następnie wyciągnij laskę wanilii.
3. W oddzielnej misce utrzyj żółtka z cukrem. Dodaj mąkę , wymieszaj.
4. Do miski z żółtkami wlej zagotowane ze śmietanką mleko. Wymieszaj energicznie. Masę przelej do garnka i podgrzewaj do momentu aż krem zgęstnieje. Tak przygotowany krem ostudź.
5. Ostudzony krem zmiksuj z 1/2 kostki margaryny , dodając na przemian 4 łyżki kremu – 2 łyżeczki margaryny. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krucha warstwa :

W zależności od ilości zmiel suchary , następnie wymieszaj z kremem czekoladowym.

Składanie :

Ciasto układaj warstwami biszkopt , krem , biszkopt , krucha warstwa , krem biszkopt. Ciasto z każdej strony wysmaruj kremem. Obłóż dookoła języczkami. Truskawki umyj, pokrój w kostkę, wysyp na górę. Dodaj do ozdoby kilka listków mięty. Tort obwiąż wstążką.
Ciasto należy przed podaniem dobrze schłodzić! SMACZNEGO !

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 17.01.2017 12:50
Bardzo smaczny
IZABELA29 29.12.2016 16:49
Fajnie wygląda
Ada-Gaba 04.12.2016 21:49
Wspaniałe ciacho
Justyna Jussstiii 21.11.2016 09:06
wowo wygląda jak bajka
noninka77 17.11.2016 18:44
Pięknie wygląda :)
Wiesława1 17.11.2016 16:43
perfekcyjne wykonanie
ania2610 17.11.2016 13:48
piękny jest :)
adelajda 17.11.2016 13:27
Wygląda przepysznie
Patrycja33 17.11.2016 13:01
bardzo elegancki torcik:-)
sezamek 17.11.2016 12:21
wygląda bardzo efektownie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat