Tort walentynkowe serce

Tort walentynkowe serce

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    14 szt.
  • cukier kryształ

    1 szkl.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • mąka pszenna

    3/4 szklanka
  • kakao

    3 łyżeczka
  • mąka tortowa

    100 g
  • cukier puder

    150 g
  • kompot z wiśni

    150 ml
  • budyń

    2 opakowanie
  • ekstrakt z wanilii

    1 łyżeczka
  • likier wiśniowy

    50 ml
  • śmietana 30%

    1 l
  • cukier puder

    1 szkl
  • śmietanfix

    4 opakowanie
  • poncz wiśnowy

  • rurki czekoladowe

    1 opakowanie
  • rurki zwykłe

    1 opakowanie
  • truskawki

    250 g
  • wiśnie

    700 g
  • woda

    1 łyżka
  • ocet

    1 (pół na pół z wodą)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

BISZKOPT CIEMNY
Białaka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 o C ok. 30-40 min.

Rolada
Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni
Kiedy wystygnie wyciąć formą z serca serce następnie posmarować kremem i zalać gęstą galaretką.

Masa wiśniowa
Wszystko dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.
Bit śmietana
Ubić śmietanę podać cukier puder zmieszany ze śmietan fixem i sok z cytryny

Wykonanie tortu:
Przekroić biszkopt na trzy krążki.
Pierwszy nasączyć ponczem wiśniowym wylać na niego masę wiśniową i wyłożyć bitą śmietanę. Przykryć drugim krążkiem nasączyć ponczem , bita śmietana, kolejny krążek bita śmietana lekko przyciskając. Na środek położyć serce na nim ułożyć pokrojone truskawki zalać galaretką bardzo gęstą. Boki tortu na przemian ozdobić rurkami zwykłymi i czekoladowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

zbigniew1975

15.11.2013 13:16
super torcik

Mysiunia

29.12.2012 14:07
torcik wygląda przepięknie! Jeszcze trochę i będą Walentynki więc można wypróbować :)

[email protected]

15.06.2012 16:04
Fajny pomysl

[email protected]

28.03.2012 16:24
extra

katarzyna124

02.03.2012 12:18
wygląda przecudnie przesmacznie:)

freekate

02.03.2012 06:40
apetyczny :)

cooleczka

29.02.2012 19:19
kuszący

czekoladka_m

29.02.2012 19:13
Aż się w nim zakochałam:) cudny!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat