Przepis i sposób przygotowania na: Tort urodzinowy dla męża
białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodawać porcjami cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz po jednym żółtku.mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą , delikatnie wmieszać w masę jajeczną.
2.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia średnica tortownicy 28 cm,
Piec około 45 min do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić przekroić na 3 krążki.
Każdy krążek nasączy ponczem z soku z cytryny cukru i przegotowanej wody,
3.
Krem śmietankowy z mascarpone;
śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem,
pod koniec ubijania dodać śmietan fixy.
Serek mascarpone zmiksować i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną,
4.
Spodni krążek posmarować masą kajmakową nałożyć część masy śmietankowej , przykryć drugim krążkiem zrobić to samo co z pierwszym , nałożyć trzeci ostatni krążek wyrównać,
Cały tort posmarować gotowym kremem waniliowym Dr. Oetkera zrobionym według opisu na opakowaniu ,boki obłożyć wiórkami kokosowymi. Górę udekorować ozdobami z masy cukrowej ,koralikami oraz masą śmietankową . Tort włożyć do lodówki na co najmniej trzy godziny a najlepiej na całą noc.
Kufel zrobiłam z kupnego biszkoptu który zalegał w domu , wycięłam szklanką kółka wysmarowałam dżemem przełożyłam masą śmietankową a piane zrobiłam z bitej śmietany